Artikeln publicerades 28 augusti 2021

Vaxholm vaccinbäst just nu

Vaccineringen mot Covid-19 fortsätter. I Stockholmsområdet har nära 80 procent av alla över 18 år fått minst en spruta och Vaxholm är just nu den kommun där störst andel av befolkningen vaccinerat sig. Här har 85 procent fått minst en spruta.

Den smittsamma deltavarianten av coronaviruset dominerar nu helt smittspridningen i Stockholms län. Antalet smittade har ökat från låga nivåer i över en månad.

Enligt den senaste rapporten från region Stockholm (24 augusti) har läget nu stabiliserats något jämfört med ökningen de senaste veckorna. Samtidigt finns det en oro för att smittspridningen ska ta ny fart nu när skolorna börjat och många är tillbaka på jobbet igen.

Under vecka 33 konstaterades 2 084 nya fall av covid-19 i Stockholms län. Veckan innan, vecka 32, konstaterades 2 050 nya fall.

– Det är oroväckande att nu fler behöver sjukhusvård, säger Johan Bratt tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör. Eftersom 92 procent av de som skrivs ut från sjukhusen inte har fått båda doserna vaccin är vaccinationerna den enskilt viktigaste åtgärden för att minska risken för länets invånare att bli så sjuka att de behöver sjukhusvård. Så många som möjligt måste vaccineras så fort som möjligt med båda doserna vaccin.

Allt fler vaccinerade

Allt fler är nu fullvaccinerade mot covid-19 och vaccineringen fortsätter för alla födda 2005 och tidigare.

I Sverige är nu 67,4 procent av alla över 18 år fullvaccinerade (enligt Folkhälsomyndigheten 27 augusti). I Stockholms län har 79,6 procent av alla över 18 år fått minst en dos vaccin och i Vaxholm är den andelen högst i länet med 85,0 procent. Bland personer över 18 år är 60,7 procent av de som är 18 år eller äldre i region Stockholm fullvaccinerade. Bland personer som är 16-17 år har har 45,4 procent fått minst en dos vaccin.

Vi behöver alla fortsätta att ta ansvar genom att vaccinera oss fullt ut och att följa restriktionerna:

  • Fortsätt att hålla avstånd.
  • Fortsätt att arbeta hemma om du kan.
  • Stanna hemma vid minsta symtom, snuva, hosta eller feber.
  • Provta dig om du har symtom längre tid än 24 timmar.
  • Undvik trängsel, till exempel i butiker och köpcentrum.
  • Om du måste resa, gör det så smittsäkert som möjligt.
  • Var extra försiktig efter resa utomlands. Ta reda på vad som gäller när du kommer tillbaka vid inresa till Sverige.