Artikeln publicerades 17 juni 2020

Viktigt att spara vatten

Det går åt mycket vatten när det är varmt ute. Varma dagar kan vattenförbrukningen öka med mer än 30 %. Det gäller att vi är sparsamma så att dricksvattnet räcker till alla.

Norrvatten producerar vatten till 14 kommuner i norra Storstockholm. Det finns gott om vatten i Mälaren, men vattenverket kan bara rena och producera en viss mängd dricksvatten. Av hållbarhetsskäl är det dessutom alltid viktigt att tänka på att minska onödig vattenförbrukning eftersom det går åt energi och kemikalier för att producera dricksvatten.

Om både privatpersoner och verksamheter hjälps åt att minska vattenförbrukningen så räcker vattnet till alla.

Under värmeböljan 2018 var det nära att vattnet från Norrvatten inte räckte till alla abbonnenter. I år klarar Norrvatten än så länge av att möta efterfrågan, men det finns nu en oro för att hamna i ett liknade läge som 2018.

– När det är varmt ute så ökar vattenförbrukningen kraftigt och de senaste dagarna har vi sett en tydlig ökning, säger Håkan Falk, tillförordnad vd på Norrvatten.

Vattna på kvällen

Om du inte kan undvika att vattna i trädgården är det till exempel bättre att vattna på kvällen eller tidigt på morgonen så att vattnet gör nytta. Mitt på dagen avdunstar en stor del av vattnet. Det är också bättre att välja vattenkanna istället för vattenspridare. En vattenspridare gör av med omkring 150 liter vatten på 20 minuter.

Läs mer om hur du kan spara på dricksvattnet

Vaxholms stad – hållbarhet vatten

Norrvatten – Viktigt att spara vatten