Artikeln publicerades 8 november 2019
Vrakfynd minner om Vaxholms historia
I samband med förberedelser inför det nya muséet Vrak, som om ett år ska öppnas intill Vasamuséet, har ett fynd i Vaxholms vatten denna vecka blivit en stor nyhet. Marinarkeologer har dykt i Vaxholm och hittat ett regalskepp som man tror kan ha direkt samband med skeppet Vasa. Man hoppas nu att det ska vara Vasas systerfartyg Äpplet, Kronan eller Scepter som man hittat.
Marinarkeologer hittar varje år fynd i Östersjön som berättar om vår historia. Och Vaxholm har onekligen en intressant plats i historien.
Vaxholm - Stockholms lås
Från Gustav Vasas tid och ända fram till 1980-talets ubåtskränkningar var Vaxholms fästning en del av det svenska försvaret. Stockholm skyddades väl av sin skärgård, men det fanns tre infartsleder vid Vaxholm där en fientlig flotta kunde tränga in.
Genom att på 1500-talet börja spärra Oxdjupet och Pålsundet med sten tvingade man all sjötrafik att ta den trånga leden förbi Vaxholms kastell. Så blev Vaxholm platsen där den danske kungen, Kristian IV, år 1612 hindrades att med sina trupper tränga in till Stockholm och erövra staden och landet – Vaxholm blev Stockholms lås.
Oxdjupet och Kodjupet
Oxdjupet är ett smalt men djupt sund mellan Rindö och Värmdö. Sedan urminnes tider har det, tillsammans med det grundare Kodjupet (mellan Resarö–Hästholmen och Edholma–Rågholmen), varit huvudled in till Stockholm. Genom att Gustav Vasa 1548 började spärra Oxdjupet med stenförsänkningar tvingade man all sjötrafik att istället ta den trånga leden via Kodjupet och förbi det starkt befästa Vaxholm.
Arbetet med att täcka Oxdjupet blev klart 1839 och försänkningen upprätthölls fram till 1876, då en första upprensning i raden av flera genomfördes. Idag passerar alla stora färjor på väg till och från Stockholm via det smala Oxdjupet.
Även skepp användes som fyllnadsmaterial
Vid en presskonferens som hölls med anledning av veckans vrakfynd i vattnen kring Vaxholm berättade marinarkeologen Jim Hanson att man känner till att även gamla uttjänta skepp användes för att täppa till i sunden.
En rad analyser av fyndet som gjordes i veckan inleds nu. Förhoppningen är att man ska kunna möjliggöra en närmare datering och få svar på frågan om det är systerskeppet Äpplet som man dykt på.
Mer information
Mer om Vaxholm och Stockholms lås kan du ta del av i den folder som Vaxholms stad tagit fram i samarbete med Vaxholms fästnings museum och Statens fastighetsverk.
Läs foldern Guide till befästningarna i Vaxholm - Stockhoms lås Pdf, 3.3 MB, öppnas i nytt fönster.
Illustrationen är hämtad från foldern och visar var i Vaxholm man än idag kan se ett antal fästningar och spåren från batterier (en grupp kanoner) från 1500–1800-talet. De vittnar om områdets försvarsstrategiska betydelse ända in på 1900-talet. Foldern ger korta beskrivningar av några av anläggningarna.