Artikeln publicerades 11 oktober 2021

Lyckat 10-årsjubileum för Kulturnatten

Improvisationsteater och gycklargrupp, barnteater och musikkonserter, föredrag och utställningar, workshops, gosedjurskalas och eldshow. I fredags fylldes Vaxholm av kultur när kulturnatten firade 10-årsjubileum.

Efter att förra årets kulturnatt begränsades till miniformat på grund av pandemin var det tydligt att både publik och utövare var glada att vara tillbaka.

Ett fullmatat program med musik, teater, konst och föreläsningar presenterades runt om i Vaxholm.

På Hembygdsgården föreläste Margareta Brandberg om vaxholmskvinnor, på kastellet hölls en historisk vandring, i rådhuset visades utställningen 10 år av kulturstipendiater bland annat med verk av årets ena stipendiat glas- och keramikkonstnären Malin Pierre.

På biografteatern visade filmarna Tom Ahland och Heleen Rebel exempel ur sin repertoar och i Storstugan hölls workshop för unga både i cirkuskonst och i dans.

På biblioteket lämnades gosedjur in för övernattningskalas där gosedjuren bland annat minglade och gick på disco.

Kultur i Kronängsskolan

Kronängsskolan förvandlades under kvällen till ett kulturhus. I matsalen hölls workshop för barn som fick göra animationsfilmer med egna lerfigurer. I dramasalen spelade kulturskolans dramaelever i årskurs 9 pjäsen Den skrynkliga elefanten.

I aulan underhöll kulturskolans musikelever med stråkensemble, duktiga solister och en vokalgrupp som sjungit ihop i flera år. Stockholms improvisationsteater med egen pianist spelade en rad olika scener. Det mesta utspelade sig i Vaxholm och publiken fick vara med och välja spelplatser, karaktärer och förutsättningar.

Årets två stipendiater fick ta emot diplom på scenen från Vaxholms kommunalråd Malin Forsbrand. Förutom glas- och keramikkonstnären Malin Pierre fick musikern Lisa Lindebergh stipendieum. Lisa arbetar också som musiklärare i Resarö skola. Hon skriver bland annat modern musik för skolbarn och framförde några exempel ur sin repertoar tillsammans med tre av sina elever.

Robert Wells och eldshow

Kvällens höjdpunkt var nog ändå konserten med Robert Wells som drog fullt hus med nära 300 personer i publiken. Härligt att kunna få samla en storpublik och njuta av livemusik igen.

När mörkret lagt sig på fredagskvällen avslutades kulturnatten av en numera traditionell eldshow med gycklargruppen Trix.

Tre dramaelever i barnteaterkostym.