Artikeln publicerades 26 april 2017

Timtaxa för boendeparkering från 1 maj

Från och med 1 maj i år börjar timtaxan att gälla på alla kommunens parkeringar. Tidigare år har alla med boendeparkeringstillstånd sluppit betala timtaxa. Men från och med i år tillkommer timtaxa även för dem som har boendeparkeringstillstånd, men timtaxan är då rabatterad.


Under en övergångsperiod gäller just nu olika regler beroende på när boendeparkeringstillståndet har utfärdats:

Alla som fått tillstånd utfärdade före 2017 betalar ingen timtaxa.

Alla som fått tillstånd utfärdade under 2017 ska betala även timtaxa.

Från och med 1 januari 2018 kommer alla boendeparkeringstillstånd att ha samma villkor.

Alla skattebetalare i Vaxholm har rätt att ansöka om boendeparkering hos kommunen. Det finns två olika avgifter för boendeparkeringstillstånd. De som bor närmare stadskärnan har en lägre avgift (900 kr) än de som bor längre bort (2 300 kr). Tillståndet gäller ett kalenderår.

Här kan du få mer information om boendeparkering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SMSpark är leverantör av betalningstjänsten för parkering i Vaxholm. Via deras app eller SMS-tjänst registrerar boende sin parkering vid varje parkeringstillfälle. Ladda ned deras app och följ instruktionerna.

Här kan du få mer information om hur du använder SMSpark:s parkeringstjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du inte har appen kan du betala via SMS. Då skickar du: zonkod (mellanslag) registreringsnummer (mellanslag) personnummer (inklusive de fyra sista siffrorna utan bindestreck) till tel: 0700 – 40 40 40. Efter avslutad parkering skickar du ett nytt SMS med ordet "AVSLUTA" till samma telefonnummer. Du får också vidare instruktioner via svars-SMS.

Du som har boendeparkeringstillstånd behöver ange någon av de två zonkoderna nedan vid registrering för att erhålla rabatterad timtaxa:

Zon 1603

Denna zonkod gäller för alla kommunens 4-timmarsparkeringar. Med rabatterat pris betalar du 5 kr per timme istället för ordinarie pris som är 20 kr per timme. Du har möjlighet att nyttja en 4-timmarsparkering upp till 72 timmar i följd men betalar endast för de 4 första timmarna, följande timmar är avgiftsfria.

Zon 1604

Denna zonkod gäller för 5-dygnsparkeringen på Norrbergskolan (15 juni - 15 augusti samt veckoslut). Med rabatterat pris betalar du 2 kr per timme de första 12 timmarna, istället för ordinarie pris som är 10 kr per timme. Därefter gäller 2 kronor i timmen för samtliga.

Zonbeteckningarna gäller alltså enbart för personer som har boendeparkeringstillstånd (övriga parkerare får böter om de anger dessa zonkoder).

Upp till 72-timmars parkering

Ett boendeparkeringstillstånd ger dig tillåtelse att nyttja en 4-timmarsparkering upp till 72 timmar i följd. För denna tid betalar du endast för de 4 första timmarna (med rabatterat pris) och följande timmar är avgiftsfria. Behöver du parkera längre tid än 72 timmar, se parkeringskarta.

Du betalar via faktura

Observera: att du bekräftar din parkering via SMS eller via appen innebär inte att du har betalat. Detta är en fakturatjänst och inte en mobil betalning, så i slutet av varje månad får du en faktura för hela månadens sammanlagda parkeringstid.

När du registrerar dig på SMSpark väljer du samtidigt på vilket sätt du vill ta emot din faktura, digitalt eller via post. De digitala fakturorna är avgiftsfria. Kontakta SMSpark för att välja betalsätt om du vill undvika fakturaavgiften.

Varför inför vi timtaxa för boendeparkeringen?

Rabatterad timtaxa för boendeparkering har införts i syfte att skapa rörelse på efterfrågade parkeringsplatser i centrala delarna av Vaxholm, och samtidigt erbjuda boende parkering till en rimlig kostnad.

För frågor och mer information

SMSpark:

Kundtjänst på tel: 0772 – 10 10 10

Här kan du få mer information om SMSpark:s tjänster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vaxholms stad:

Tekniska enheten via växeln: 08 – 541 708 00

Här kan du få mer information om parkering i Vaxholm Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.