Artikeln publicerades 27 april 2016

Välkomna till invigning av linfärjan

Fredag 29 april välkomnas alla Vaxholmsbor och övriga att delta vid invigningen av Vaxholms nya linfärja. Det bjuds på underhållning, fika och fri färd till och från Kastellet.

Programmet på invigningsdagen fredag 29 april startar vid kajplats 9 kl 13.30. Där kan besökare ta del av en kort men högtidlig invigningsceremoni.

Åk med på första turen

Efter invigningsceremonin avgår den allra första officiella turen med linfärjan strax efter 13.30. Hela invigningshelgen åker alla gratis. En tur över till Kastellet tar två minuter och färjan går tur och retur hela dagen.

Invigningsprogrammet fortsätter på Kastellet

Efter invigningsceremonin fortsätter programmet på Kastellet. Här bjuder Vaxholms stad, Trafikverket Färjerederiet och Statens Fastighetsverk besökare på fika.

På scenen inne på borggården är Karolina Rahm moderator och lotsar besökare mellan de olika aktiviteterna som sker runt om på området. Olika ensembler från kulturskolan uppträder och det ordnas ansiktsmålning. Det bjuds på rockband, intressanta nedslag i Kastellets historia och en sjökapten berättar om konsten att köra en linfärja.

Museet ordnar guidade visningar och en förhandsvisning av en sekelskiftesbutik samt ny utställning som fått namnet "Handelsboden".

För den tävlingsinriktade kan det finnas möjlighet för både tipspromenad och fångarna på fortet.

Gratis linfärja hela invigningshelgen

Även på lördag och söndag är det gratis hela dagen att åka med linfärjan t/r Kastellet, då den körs enligt ordinarie tidtabell. Bistro Kastellet öppnar på invigningsdagen och välkomnar matgäster hela helgen.

Ordinarie turer och priser från 2 maj

Efter invigningshelgen kommer Linfärjan att dagligen trafikera sundet enligt en fastslagen tidtabell.

Varmt välkomna önskar Vaxholms stad, Trafikverket Färjerederiet och Statens Fastighetsverk!

Kort om Kastelletleden

Efter invigningshelgen kommer linfärjan trafikera Vaxön - Kastellet dagligen fram till kl 22.00. Linfärjan drivs med fossilfri eldrift via kabel och har kapacitet för 130 personer per tur. Under ordinarie turer resten av året köper resenärer biljetter i automater på kajen. Turerna körs enligt tidtabell från maj till september med möjlighet till säsongsförlängning. Färden tar 2 minuter från kaj till kaj och under dessa minutrar ska inga andra båtar passera i sundet. När linfärjan körs spänns vajern i vattenbrynet. Så snart hon angjort kajen släcks varningsljus. Vajern ligger då djupt ner på botten och det är helt riskfritt att köra förbi.