Artikeln publicerades 3 maj 2019

Ytterby gruva uppmärksammades

I slutet av april tilldelades Ytterby gruva ett europeiskt kemipris för sin roll som viktigt historiskt landmärke. Svenska kemisamfundet, i samverkan med Stiftelsen Ytterby gruva och Vaxholms stad, passade på att bjuda in allmänheten till en heldag med föreläsningar och guidad tur i gruvan.

Vid Ytterby gruva på Resarö påträffades för drygt 200 år sedan en tung svart sten. Det blev början till en enastående utveckling inom svensk kemisk forskning. Här hittades flera grundämnen, varav fyra har fått namn efter platsen; yttrium, ytterbium, terbium och erbium. Ytterligare grundämnen har sitt ursprung från gruvan vilket med sin omfattning av hittade grundämnen gör gruvan världsunik. Ytterby gruvas betydelse för kemins historia, och hur platsen har bidragit till att kemin ingår i nordens kulturarv, fick European Chemical Society (EuChemS) att välja platsen som en av två mottagare av priset ’Historical landmark’.

Prisutdelningen skedde vid Ytterby gruva lördagen den 27 april. Trots att platsen är unik är det många som inte känner till dess historia. I samband med prisutdelningen arrangerades föreläsningar på Kronängskolan om Ytterby gruva och det periodiska systemet, som i år dessutom firar 150-årsjubileum. Föreläsningarna och prisutdelningen var öppna för allmänheten och uppskattningsvis deltog cirka 150 personer under dagen.