Artikeln publicerades 26 januari 2021

Förskolebarn har gjort tidskapsel till kajen

Hur beskriver man den tid vi lever i för någon som lever om 100 år? En grupp förskolebarn på Lekhagens förskola i Vaxholm har fyllt en kista med saker som ska grävas ned i Vaxholms kaj för att grävas upp nästa gång kajen renoveras.

När Vaxholms kajer ska renoveras de kommande åren med början i höst kommer en tidskapsel att grävas ned i kajen. Barn från avdelningen Humlan på Lekhagens förskola har valt ut vad som ska läggas i den ljusblå träkistan. Tanken är att innehållet ska berätta något om vår samtid för de som gräver upp den i framtiden.

Överlämning till Vaxholms stad

Vaxholms kommunalråd Malin Forsbrand var på plats i snömodden på Lekhagens gård måndag 25 januari för att träffa förskolebarnen och ta emot kistan tillsammans med Maria Carlsson som arbetar i kajprojektet.

– Det är inte bara vi politiker och vuxna som ska höras jämt, säger Malin Forsbrand. Jag är verkligen glad över barnens engagemang och över att pedagogerna tagit sig tid och gjort det här tillsammans med barnen.

Förskolebarnen berättade glatt om sakerna de valt ut. I kistan finns bland annat färska tidningar, både Bamse och Svenska Dagbladet Junior. Här finns också praktiska saker som en påsklämma och en tesil och en älskad prinsess-utklädnings-klänning. Här finns också en begagnad mobiltelefon och pyssel gjort av återvunnet material eftersom förskolan arbetar mycket med miljötänk och materialåtervinning.

För att berätta mer har barnen också valt ut teckningar, fotografier och symboler som de laminerat så att de ska hålla så bra som möjligt på sin resa mot framtiden. Här finns en gruppbild av dem själva, symboler för hur de konsumerar underhållning som Spotify, Netflix och UR (utbildningsradion) och en urklippt artikel om dem själva och deras tidskapsel ur veckans upplaga av tidningen Skärgården.

Idé från ett barnprogram

Idén till tidskapseln har kajens projektledare Robert Klingvall hämtat från barnprogrammet Greta Gris, där ett brev grävs ned för att läsas i framtiden. Meningen är att skapa ett engagemang kring kajprojektet bland Vaxholms barn.

Kistan kommer nu att hållas i tryggt förvar tills kajrenoveringen börjar under hösten och det blir dags att gräva ned den. Platsen kommer att märkas ut med en mässingsplakett. Barnen på avdelningen Humlan har fått en likadan plakett som minne.

Studiebesök på kajen

Förutom kistan med tidskapseln har Lekhagens förskolebarn också varit på studiebesök på kajen som en del i dialogen som Vaxholms stad har med medborgarna inför kajprojektet. Från barnen har det bland annat kommit in förslag på grönskande växter, fina färger och bänkar att sitta på, men också på gungor och en berg- och dalbana så att man har något att göra medan man väntar på båten. Barnen tycker, precis som många vuxna, att det är viktigt att man ser vattnet. Ett förslag handlar till exempel om att en bit av kajen ska vara av glas så att man kan se ner under vattnet.

– Det är värdefullt att lyssna på barnen och får in deras idéer, de är ju dessutom framtidens beslutsfattare i Vaxholm, säger Malin Forsbrand.

Hon hoppas att något av barnens många förslag ska kunna bli verklighet.

Förskoleklass med träkista.

Avdelningen Humlan med sin tidskapsel.

Malin Forsbrand och Maria Carlsson bär en träkista mellan sig i snöfall.

Kommunalråd Malin Forsbrand (C) och Maria Carlsson fick ta emot kistan från barnen.