Artikeln publicerades 21 mars 2018
Ökat tryck i uppskattad lunchrestaurang
”Har du hört! De har infört 7-rätters buffé varje dag på Kronängsskolan! Man får ta vad man vill och alla tycker det är jättegott!” Det var ryktet som startade för ett par veckor sedan. Men som det oftast är med rykten visade det sig vara falskt. Det var en 13-rätters buffé.
Det är lunchtid på Kronängsskolan. Lunchrestaurangen är stor, varm, ljus och luftig. Modern. Och tyst.
Ljuden från fötter som trampar runt i strumplästen och från stolar som dras ut och skjuts in är mjuka. Ljuset från stora fönster silas genom tunna gardiner och färgerna här inne går i både varma och skarpa pastelltoner. Än märks inget slitage i Vaxholms nya högstadieskola som invigdes för åtta månader sedan. Snöslask på golven existerar inte. Här inhämtar 450 elever kunskaper för livet, på tre våningar utan skor.
-Det brukar faktiskt vara väldigt lugnt här vid lunchtid. Men nu när åttorna är på prao är det förstås extra tyst, berättar en av lärarna som kommit för att äta på sin lunchrast.
”Sjuorna är de som hörs mest!” menar någon. Och för skolans nior är det en speciell period just nu. Om ett par månader ska de bli den första årskullen som går ut grundskolan på Kronängsskolan. De har nyligen gjort sitt första gymnasieval och nu pågår de nationella proven. Nu behövs fokus och extra energi till det.
En ökning med 45 procent
För ett par veckor sedan lanserade måltidsenheten ett nytt koncept för måltidsservering inne i skolrestaurangen. Sedan dess har antalet lunchportioner som serveras ökat markant. Från 330 till 480 per dag. En ökning med 45 procent är en siffra som skulle få vilken krögare som helst att jubla över både förtjänst och kanske till och med möjligheten att stänga några dagar för semester.
Var finns förklaringen?
Vad är det då som nu gjort skolmaten så populär? Att skolans café nu kan hålla stängt mitt under lunchtid? Att instagram-konton fylls av skolmat? Att ungdomar, lärare och besökare unisont går runt och pratar om hur bra mat det är på skolan? Den lagas precis som förut. Den kostar inte heller mer att laga.
-Det nya är att maten presenteras på ett annat sätt, berättar Margareta Andersson.
Hon är chef för måltidsenheten som har fem skolkök med egen kock, sju förskolekök och totalt 26 medarbetare som fem dagar i veckan planerar, lagar och serverar mat i Vaxholms skolor och förskolor. Till Kronängsskolans restaurang har hon tillsammans med sina medarbetare planerat om serveringsflödet och skyltat upp de olika serveringsstationerna med griffeltavlor som på ett trevligt sätt vägleder lunchgästerna mellan dagens olika erbjudanden. Här finns ett stort antal måltidskomponenter där specialkosten inte särskiljs, om det inte finns särskilda skäl till det. Den finns bland övrig mat och ingen blir särbehandlad.
Många fler rätter i verkligheten än i appen
-I skolmats-appen syns bara två av rätterna - men i verkligheten serverar vi idag tretton! berättar Tomas Fredriksson som är 1:e kock och ansvarar för utbudet i skolrestaurangen.
Idag serveras en buffé med kött- och vegetariska alternativ. Salladsbuffé. Pasta, potatis, ris eller matvete. Ungsstekt potatis. Biff stroganoff. Gratinerad falukorv. Broccolimedaljonger. Gratäng med köttfärs och potatis. Pasta carbonara. Eller sojafärssås. Eller skinksås. Nej, det är inte den sammanlagda veckomenyn – det här är dagens erbjudande. Ovanpå det även ett soppkök måndag till fredag. Denna dag bjuds soppa med cocosmjölk och grönsaker. Något för alla. Maten tillagas i skolans toppmoderna kök.
Färre väljer kött
Fler elever än tidigare äter i skolan. Och de äter mer. De vegetariska biffarna är populära och nu går det åt mindre kött än tidigare.
-Ungdomarna är så tacksamma! Nu hör vi hela tiden ”Tack för maten” och ”Gud vad mätt jag är!”, berättar måltidsenhetens Jenn Nordlund. Hon gläds åt det lyft i både humör, energi och glädje som både lärare och måltidsenhetens medarbetare bekräftar.
Glädjen märks tydligare nu
Ungdomarna är glada när de är i skolrestaurangen - förut hördes inte alls så mycket. Hade det kanske gått slentrian i att inte gilla skolmaten? Kan det ha varit något man sade för att alla andra sa så? Det är ändå tonåringar vi pratar om. Ofta inneslutna i sin tonårsbubbla, där nutid brottas med framtid. En bubbla där tiden ska räcka för både kompisar, läxor och prov, idrott, fritidsintressen och sociala appar. Och kanske en eller två familjer som också behöver lite av tonåringens uppmärksamhet.
Ändå menar Tomas att skolmaten inte kostar mer nu än tidigare. Hur är det möjligt?
- Det går åt mindre kött. Bland tjejer var de vegetariska alternativen redan tidigare populära, men nu är det extra roligt att se att fler och fler killar ofta väljer dem. Kött är dyrt att köpa in och har negativ påverkan på miljön, så vi tjänar på det dubbelt, menar Tomas.
Tallrikarna kan bli hur brokiga som helst
Margareta berättar att förutsättningarna på Kronängsskolans är så gynnsamma i och med att serveringsutrymmet är rymligt nog för att fördela maten över flera olika serveringsstationer, där den hålls varm eller kall utifrån behov. Serveringsytorna, där matgästerna cirkulerar, är stora och det blir sällan kö. Som på en bättre hotellfrukost kan lunchgäster välja fritt och servera sig själva och skapa en variation på sin tallrik som får vara precis hur brokig som helst. Ingen lägger sig i. Ändå är det inte mycket mat som slängs. Eller kanske just därför.
-Det som är så KUL, säger Margareta, är att både elever och personal upplever ett riktigt lyft! Nu kan medarbetare få utlopp för sin kreativitet.
Bjuder in till kreativitet
Serveringsytorna ger utlopp för matkreativitet och idéer. Kompletterande såser, inläggningar och röror fixas på en höft av matintresserade medarbetare och ställs fram så eleverna kan prova. Ur en stor glasburk med färggrant innehåll fiskar Susanna Ghazaryan upp kål och morötter som hon lagt in och ställt fram som ett tillbehör i soppköket. Det finns inte med i menyn men är gjort på råvaror som fanns hemma.
-Det är ett jätteenkelt recept från Armenien. Grönsakerna har fått dra i vatten och salt.
Stimulerar till bra vanor att ta med sig i livet
Skolan har stora möjligheter att på ett naturligt sätt främja en hälsosam livsstil med bra matvanor hos barn och elever. I Kronängsskolans skolrestaurang har möjligheterna tagits tillvara på ett sätt som, av de första veckornas respons att döma, verkar höja både glädje, inspiration och måltidernas effekter på miljön.
Fakta om skolmaten i Vaxholms stad
I Vaxholms stad tillagas och serveras lunch till cirka 2000 barn och ungdomar varje dag. Maten tillagas i sju förskolekök och fem skolkök som drivs i kommunens egen regi.
På varje skola erbjuds oftast minst tre valbara rätter varav salladsbuffén är en kall rätt där proteindelen består av bönor, linser eller mejeriprodukter. En så kallad miljösmart huvudrätt (vegetariskt alternativ) serveras varje dag. Fyra dagar per vecka består en av rätterna av varierad vardagsmat med animaliska huvudkomponenter. En gång per vecka bjuds en fiskrätt som gryta, gratäng, stek eller soppa.