Måltidsenheten

Måltidsenhetens uppdrag är att tillaga säkra, aptitliga och anpassade måltider till våra gäster inom Vaxholms stad. Här hittar du information om enhetens hållbarhetsarbete, mål och visioner.

Vi har två förskolekök och två skolkök som tillagningskök där mat lagas från grunden. Vi har även två förskolor och tre skolor som är mottagningskök, vilket innebär att de får huvudkomponent och sås skickat till sig från ett av våra tillagningskök. Pasta/ris och potatis samt grönsaksbuffé görs på plats i samtliga kök.

Vaxholms stad har en måltidschef och en administratör. Deras uppdrag är att stödja, stimulera och utveckla den kommunala verksamheten i egen regi. Förutom måltidschef och administratör består måltidsenheten av 21 medarbetare.

Hållbarhetsarbete, mål och visioner

Vår vision är att köpa in så mycket närodlat och svenska produkter som möjligt. Detta för att stötta det svenska lantbruket och värna om vår natur.

  • Vi lagar 99 % av maten från grunden. Med undantag för till exempel korv, potatisbullar, blodpudding och panerad fisk.
  • 98 % av allt kött som köps in kommer från svenska gårdar.
  • Allt nötkött kommer från gårdar i Uppland.
  • Potatisen som serveras är odlad i Norrtälje och märks ut på menyn som "Roslagspotatis"
  • Istället för att bara servera vitt ris, som har stor miljöbelastning, blandar vi riset med matvete eller havreris som har svenskt ursprung. Resultatet blir "Vaxholmsris" som är både nyttigare och mera miljösmart.

Det politiskt beslutade målet 2022 för andel ekologiska varor var 40 % och resultatet blev 42 %. Målet för 2023 är satt till 40 % och resultatet blev 43 %.

Måltidsenhetens mål 2022 för koldioxidbelastningen per kilo inköpt livsmedel var 1,6 kilo och resultatet landade på 1,4 kilo. För 2023 är målet 1,6 kilo och resultatet blev 1,57 kilo. Nyckeltalet beräknas utifrån den databas där beställningarna till köken görs och baseras på uppgifter från leverantörerna, som kilo koldioxidekvivalenter per kilo livsmedel.

Stadens gemensamma mål för tallrikssvinn är 12 gram per serverad lunch. Resultatet 2022 blev 12 gram och samma mål gäller för 2023, vilket vi också klarade.

Du kan följa måltidsenheten på Instagram och Facebook. På instagram heter vi "Maltidsenhetenvaxholm" och på Facebook hittar du oss under "Måltidsenheten i Vaxholms stad".

Kontaktinformation

Du är välkommen att kontakta måltidsenheten om du har frågor eller funderingar. Måltidsenheten vill också gärna ta del av just dina tips, idéer eller synpunkter på maten och måltiderna.

E-post: maltidsenheten@vaxholm.se