Artikeln publicerades 7 juli 2023

Dammbindning från 10/7

Från och med måndag 10 juli utför Vaxholms stads entreprenörer den årliga dammbindningen längs kommunens grusvägar. Meningen är att minska obehag från damm på de grusvägar och grusytor som Vaxholms stad ansvarar för. Arbetet görs med det naturliga bindemedlet lignin ett.

Under vecka 28 inleds det årliga arbetet med att dammbinda de grusvägar och grusytor som Vaxholms stad ansvarar för. Dammbindningen görs genom att lignin, ett naturligt miljögodkänt bindemedel från träfiber i granar, sprids ut för att binda dammpartiklarna i grusvägen.

För att arbetet ska gå smidigt ber vi alla trafikanter att respektera de avstängningar som behöver göras för att dammbindningsbilen ska kunna komma fram och komma åt samtliga ytor.

Arbetet beräknas pågå under vecka 28 och 29. Åtgärden väntas ha effekt under hela året.

Varför sprids lignin på grusvägarna?

När grusvägarna är torra under sommarmånaderna sliter trafiken upp dammpartiklar som sprids med vind och regn. Dammbindningen görs för att minska spridningen av det oönskade dammet.

Vad är lignin?

Lignin, eller lignosulfonat, är ett naturligt miljögodkänt bindemedel som utvinns ur träfiber i granar. Förutom att spridas på vägar används lignin som råvara till vanillin och som bindemedel i djurfoder. Lignin förekommer som en brun vätska med svag karakteristisk doft.

Varför väljs lignin?

Alternativet till lignon är att dammbinda med salt, till exempel magnesiumsalt eller kalciumsalt. Salter kan orsaka skada på miljön i för höga koncentrationer. Saltet kan dessutom göra ont i tassarna på djur och orsakar korrosion (frätning) på stolpar och bilar.

Lignin är det miljövänliga alternativet som när det bryts ner blir en naturlig del av kretsloppet. Lignin gör inte heller ont på djur.

Är lignin farligt? Ger det bestående fläckar?

Ligning är inte farligt. Det är vattenlösligt och tvättas enkelt bort med varmvatten om man fått stänk på skor, kläder eller hus.

Kontaktinformation

För frågor kontakta tekniska enheten, e-post: tekniska@vaxholm.se

Bild på ett större vägfordon som jobbar med att dammbinda vägar i Vaxholm.