Artikeln publicerades 4 mars 2022

Väghållning i växlande väder

Mellan broddar och gummistövlar. Den senaste tiden har Vaxholmare fått byta skor ofta på grund av det växlande vädret. Här kommer en hälsning från Vaxholms snöröjare.

Hur har de senaste veckorna varit?

– Ren lycka för en snöplogare hade varit -20 grader och 2 meter snö, då är det bara att köra. I Vaxholm har vi istället haft extremvinter, det vill säga plusgrader och tö på dagen och sedan minusgrader på natten. Vi har haft pådrag för både plogning och sandning och arbetat intensivt, men med plusgraderna har sanden sedan smält undan och hamnat under isen igen.

Hur ser läget ut just nu?

– Före förra helgen hade vi en jätteinsats för att få bort så mycket modd och vallar som möjligt. Vägen är kallare än luften så därför ligger viss modd kvar i skuggpartier. Vi är fortfarande ute och punktsandar där det är mycket vatten eller skuggpartier.

Vad händer framöver?

– Temperaturerna fortsätter att pendla ännu en period vilket innebär att smältvattnet kommer att frysa på. Då blir det halt och vi kämpar med det. Kommunen är ute och plogar och sandar. På Vaxholmskartan Länk till annan webbplats. visas vilka gator och vägar som kommunens entreprenörer sköter.

Några tips till Vaxholmarna?

– Strålande sol är annars positivt, särskilt i sportlovstider. Men kom ihåg att räkna med att resor kan ta lite längre tid, ta det försiktigt ut på vägarna och se till att ni har bra utrustning med er.

Hälsningar från

Karl Engström, gatuingenjör på tekniska enheten