Ansök om ekonomiskt bistånd

Du som har svåra ekonomiska problem kan ansöka om ekonomiskt bistånd, tidigare kallat socialbidrag.

Varje ansökan granskas individuellt och vid bedömningen tas hänsyn till just din situation. Det ekonomiska biståndet ska vara en tillfällig hjälp och du måste aktivt göra vad du kan för att så snart som möjligt klara av din ekonomi på egen hand.

Allmänna regler för att kunna få ekonomiskt bistånd

  • Om du har arbetat och är arbetsför ska du vara inskriven på Arbetsförmedlingen och ha ansökt om möjligheten att få ekonomiskt stöd från a-kassa eller Alfakassa.
  • Om du är sjukskriven och kan ha rätt att få ersättning från Försäkringskassan ska den möjligheten undersökas först.
  • Om du är gift eller sambo har din respektive skyldighet att försörja dig.
  • Om du är under 18 år eller fortfarande studerar på gymnasiet är dina föräldrar skyldiga att försörja dig.
  • Om du kan ha möjlighet till andra bidrag,eller äger till exempel bil, båt eller bostad kan detta komma att räknas som inkomst.
  • Alla typer av insättningar på dina konton kommer att granskas till exempel lön, skatteåterbäring, lån, gåvor eller bostadsbidrag. Allt detta räknas som inkomst.

Har du rätt till ekonomiskt bistånd?

Socialstyrelsen kan du göra en provberäkning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att få reda på om du har rätt till ekonomiskt bistånd.

Så här ansöker du

Om det är första gången du ansöker om ekonomiskt bistånd (eller om det var mer än tre månader sedan du sist fick ekonomist bistånd) loggar du in i Vaxholms stads e-tjänst och gör en nyansökan. Du hittar ansökan under Vård och stöd.

För inloggning krävs BankID och att den som söker, och eventuell medsökande, antingen är folkbokförd i kommunen eller har ett pågående ärende inom ekonomiskt bistånd hos Vaxholms stad. Instruktioner för hämtning av BankID Länk till annan webbplats.

Du som beviljats ekonomiskt bistånd

Om du redan är aktuell inom ekonomiskt bistånd kontaktar du din handläggare och meddelar att du vill ansluta dig till tjänsten för att kunna göra en återansökan. Om det finns en medsökande måste även denne godkänna ansökan innan den kan skickas in till kommunen.