Tilläggsbelopp och verksamhetsstöd
Huvudmän till fristående verksamheter kan ansöka om tilläggsbelopp för elev i behov av omfattande särskilt stöd samt extraordinära stödåtgärder. Vaxholms stad har beslutat att verksamheter i egen regi kan ansöka om verksamhetsstöd på samma grunder som fristående verksamheter ansöker om tilläggsbelopp. Här hittar du information om tilläggsbelopp och hur ansökan går till.
Grundbelopp
Kommunfullmäktige i Vaxholms stad beslut om stadens budget. I grundbeloppet för utbildningsförvaltningens verksamheter ingår ersättning för tillgänglig lärmiljö, extra anpassningar och särskilt stöd. För barn och elever i behov av omfattande särskilt stöd samt extraordinära stödåtgärder kan rektor för verksamheten ansöka om verksamhetsstöd eller tilläggsbelopp.
Inom ramen för grundbeloppet ska näst intill alla barn och elever få sina behov tillgogsedda.
Tilläggsbelopp och verksamhetsstöd
Tilläggsbelopp och verksamhetsstöd är två bidrag som endast ska utgå i undantagsfall.
Begreppet tilläggsbelopp avser det stöd som lämnas till fristående verksamheter. Hanteringen av tilläggsbelopp regleras i skollagen. På Skolverkets hemsida finns mer information om tilläggsbelopp.
Motsvarande bidrag för Vaxholms egenregi kallas verksamhetsstöd. Verksamhetsstöd hanteras utifrån samma rutiner och rättsliga regelverk som gäller för tilläggsbelopp.
Strukturbidrag
Vaxholms stad tillämpar också en ersättningsmodell som kallas strukturbidrag. Det ges för de barn och elever från Vaxholm som går i en fristående resursskola, som i sitt tillstånd från Skolinspektionen har begränsat sitt mottagande för elever med särskilda behov och som erbjuder mindre undervisningsgrupper. Strukturbidraget avser organisatoriska kostnader och bidragets storlek beslutas varje kalenderår. Resursskolan behöver inte ansöka om att få strukturbidraget. Det lämnas automatiskt och följs upp av Vaxholms stad varje läsår.
Ansöka om tilläggsbelopp och verksamhetsstöd
Innan rektor ansöker om tilläggsbelopp eller verksamhetsstöd ska barn eller elev vara placerad i verksamheten samt folkbokförd i Vaxholms stad.
En ofullständig ansökan kan inte hanteras. Ansökan om tilläggsbelopp eller verksamhetsstöd görs i Vaxholms stads e-tjänst. Välj Barn och utbildning och därefter Övrigt. Välj sedan e-tjänsten Ansök om tilläggsbelopp.
Ansökningsperiod
Ansökningsdatum beror på om barn eller elev är ny i verksamheten eller inte.
För barn eller elev som är placerad i verksamheten sedan tidigare, ska ansökan lämnas in senast 15 mars för att beslut om tilläggsbelopp ska kunna fattas före 1 juli inför nästkommande läsår.
Ansökan kan göras andra tider än ovan. Om ansökan beviljas gäller ersättning från det datum då ansökan är fullständig.
Återbetalning av tilläggsbelopp och verksamhetsstöd
Beslutet om tilläggsbelopp eller verksamhetsstöd kan komma att återkallas vid ändrade förhållanden, som till exempel att barnet eller eleven slutar på skolan, flyttar från kommunen eller har förändrade behov som medför förändrade stödinsatser. Verksamheten har en anmälningsplikt vid sådana ändrade förhållanden. Om barnet eller eleven slutar i verksamheten i förtid, ska erhållen ersättning återbetalas månaden efter det att barnet eller eleven har slutat.
Uppföljning
Uppföljning av tilläggsbelopp och verksamhetsstöd sker varje år i början av vårterminen, dels genom verksamhetsbesök, dels genom frågeformulär.
Mer information
Ytterligare information om lagar och regelverk för tilläggsbelopp finns på Skolverket: Ansöka om tilläggsbelopp för extraordinära stödåtgärder Länk till annan webbplats..