Trygg i Vaxholm

Vaxholm är länet tryggste kommun. Trygg i Vaxholm är det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet i kommunen. Arbetet präglas av samverkan, engagemang och delaktighet för att skapa en trygg och säker kommun.

Vaxholm är länets tryggaste kommun och risken att utsättas för brott är låg. Det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet ska bidra till att människor är trygga i sin vardag och känner tillit till att samhället kan hantera frågor som rör brott och otrygghet. Vi fokuserar på att skapa dialog och samarbete mellan olika aktörer och invånare i kommunen.

Brott och ordningsstörningar påverkar tryggheten och livskvaliteten för de som bor och arbetar i kommunen. Det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet är därför viktigt för alla. Samverkan är därför en avgörande faktor i arbetet och bidrar till att vi tillsammans kan åstadkomma mer än vad vi kan göra var för sig.

Samverkan med polisen

Vaxholms stad har tillsammans med lokalpolisområde Södra Roslagen tecknat samverkansöverensstämmelser. Detta innebär att parterna arbetar gemensamt med åtgärder och insatser som parterna valt att samverka om. Överenskommelsen skapar en helhetsbild av och samsyn på brott- och otrygghetsproblem samt tydliggör roller och ansvarsfördelning mellan parterna.

Vaxholms stad och polismyndigheten har även tecknat medborgarlöften. Medborgarlöftena handlar om att lyssna på vad invånarna upplever som viktigt för att de ska känna sig trygga och säkra. Under perioden 2023–2026 ska kommunen och polisen gemensamt arbeta för en trygg miljö och brottsförebyggande arbete med fokus på barn och unga.

Gemensam lokal lägesbild

Kommunen ansvarar för att samordna det brottsförebyggande arbetet inom sitt geografiska område. Gemensam lokal lägesbild är ett forum där kommunen tillsammans med Polismyndigheten och Räddningstjänsten arbetar för minskad brottlighet och ökad trygghet i den offentliga miljön. I Vaxholm används metoden Effektiv samordning för trygghet (EST) för arbetet.

Genom att löpande samla in information från aktörer med trygghetsskapande och brottsförebyggande roller skapas genemsamma lägesbilder. På så sätt kan vi agera tidigt, innan - eller när - problem uppstår.

Varje vecka, månad, tertial och år sammanställs en lägesbild över brottsligheten och otrygghetsskapande händelser i kommunen. Lägesbilden baseras olika underlag såsom öppen statistik, anmälningar och trygghetsundersökningar. Lägesbilden lägger sedan grunden för kommunens framtida arbete och varje år tas en åtgärdsplan fram.

Genom att identifiera lokala behov och samarbeta kan vi uppnå mer än vad vi kan göra var för sig. Målet är att Vaxholm ska vara en trygg och attraktiv plats att leva, bo och arbeta på.

Drogförebyggande arbete

Det drogförebyggande arbetet är ett prioriterat område i Vaxholm. Samverkan är grunden för ett effektivt förebyggande arbete och därför arbetar kommunen i tätt samarbete med polisen.

Det finns ingen öppen drogscen i Vaxholm utan narkotika påträffas ofta i samband med ungdomsfester och i slutna rum.

Barn och unga är vår framtid och det är viktigt att arbeta förebyggande för att undvika antisociala beteenden. Därför är verksamheter som arbetar med barn och unga mycket viktiga.

Goda relationer med vårdnadshavare, bra skolgång och meningsfull fritid är viktiga skyddsfaktorer för barn och unga. I Vaxholms stad arbetar vi också mot langning, erbjuder föräldraföreläsningar och genomför insatser för att förändra attityder till droger och alkohol.

Läs mer om kommunens drogförebyggande arbete här

Förebygga välfärdsbrott

I Vaxholms stad definieras välfärdsbrott som följande:

"När någon otillbörligen utnyttjar medel från kommunen för egen vinning".

Välfärdsbrott innebär att personer och företag utnyttjar välfärdssystemet genom att exempelvis dölja eller ge felaktig information till myndigheter för att dra egna fördelar. Det kan handla om bidragsfusk, olovlig påverkan, falsk dokumentation och felaktig folkbokföring som exempelvis ger högre utbetalade belopp än vad som är beviljat eller dubbla bidrag.

Välfärden är vårt skyddsnät och avgör vår livskvalité. Det är viktigt att välfärdens resurser går till dem som behöver det för att undvika osund konkurrens och upprätthålla förtroendet för samhällets institutioner. Genom ett stärkt arbete mot välfärdsbrott kan vi fatta rättssäkra beslut och se till att skattebetalares pengar hamnar i rätt händer.

I Vaxholms stad arbetar vi mot välfärdsbrottslighet genom att öka kunskapen om hur välfärdsbrott kan gå till, genomföra riskanalyser samt samverka med andra myndigheter.