Stödutbildningar

Många föräldrar efterfrågar stöd i sitt föräldraskap. Vaxholms stad arbetar aktivt med att stötta föräldrar genom att erbjuda öppna föreläsningar och föräldrastödsutbildingar. Här hittar du information om vilka föreläsningar, föräldraträffar och utbildningar Vaxholms stad erbjuder för tillfället.

Vaxholms stad arbetar kontinuerligt med att stärka föräldrar i deras föräldraskap samt erbjuda föräldrastödsutbildingar och föreläsningar.

Föräldraträffar: Älskade förbannade tonåring

Vaxholms stad erbjuder kostnadsfria träffar för föräldrar till tonåringar Träffarna riktar sig till alla föräldrar med barn i åldern 12-18 år, inte bara de som upplever att de har problem. De utgår från Birgitta Kimbers bok ”Älskade förbannade tonåring” som beskriver forskning om hur tonåringars hjärnor fungerar och ger konkreta verktyg för föräldrar som vill lära sig att samspela bättre med sina ungdomar. Tanken är att stärka de skyddande faktorerna i familjen och förebygga problem.

 • För vem? Föräldrar till barn i åldrarna 12-18 år.
 • Var? - Storstugans övervåning, Hamngatan 52.
 • När? 4 oktober, 11 oktober, 18 oktober och 25 oktober klockan 17.30-20.00.

Anmäl ditt intresse till Ungdomsstödet på e-post: ungdomsstodet@vaxholm.se

Under fyra träffar går vi igenom och diskuterar en rad vardagssituationer som de flesta tonårsföräldrar kan känna igen: Tonåringen talar inte längre med dig, hjälper inte till hemma, bråkar med syskon, vill mest vara med sina vänner.

Föräldrastödsutbildningar

ABC - Alla barn i centrum

Familjecentrum erbjuder föräldrar i Vaxholms stad att utan kostnad gå på så kallade ABC-föräldraträffar Länk till annan webbplats.. ABC står för Alla barn i centrum. Träffarna vänder sig till föräldrar med barn i åldrarna 3-12 år.

Varje termin erbjuds minst en serie om fyra gruppträffar med diskussioner, filmer och övningar kring föräldrarollen. Träffarna sker på kvällstid i ditt närområde. Under träffarna diskuteras bland annat hur du kan:

 • stärka ditt barns självkänsla
 • främja relationer i och utanför familjen
 • förebygga konflikter
 • hantera svåra situationer

Älskade förbannade tonåring

För föräldrar med barn i åldrarna 12-18 år finns föräldraträffarna Älskade förbannade tonåring. Träffarna är kostnadsfria och riktar sig till alla föräldrar, inte bara de som upplever att de har problem.

Träffarna utgår från boken "Älskade förbannade tonåring" av Birgitta Kimber och Virginia Molgaard och ger konkreta verktyg för föräldrar som vill lära sig att samspela bättre med sina ungdomar. Bland annat diskuteras:

 • Tonårstiden - en ny fas för utveckling och anknytning
 • Risk och skyddsfaktorer
 • Grupptryck och jag-budskap
 • Svårigheter och utmaningar
 • Svåra samtalsämnen och att vara uppmärksam på sig själv

De fyra träffarna pågår i 2,5 timmar inklusive paus där det serveras gott kvällsfika. Under träffarna tar vi del av både varandras erfarenheter och av modern forskning. Vi får med oss kunskap, insikter och idéer hem för att träna mellan träffarna. Därefter har vi en återträff som gruppen själv bestämmer datum för.

Polisens föräldraskola om narkotika

Se polisens filmer om narkotika och vad du som förälder kan göra och vara uppmärksam på vår sida Föräldraskolan om narkotika.