Daniel Plastrougi

Daniel Plastrougi är lärare och mentor på Vaxholms högstadieskola, Kronängsskolan. Han är lärare i träslöjd och engelska och av sina totalt 17 år i yrket har han nu varit anställd i Vaxholms stad i sex år.

Bild på Daniel Plastrougi

Hur ser dina arbetsuppgifter ut?

- Jag undervisar i träslöjd och engelska i fem klasser och är mentor för en klass i årskurs 8. I undervisningen ingår det psykosociala samtal med eleverna, kontinuerlig uppföljning och salsvård. Speciellt i träslöjden är det viktigt att det är rent och fint inför att nästa klass kommer. Jag är dessutom huvudskyddsombud för Lärarnas riksförbund i kommunen.

Vad är mest utvecklande med arbetet?

- Att få träffa ungdomar, hänga med vad som händer i deras värld och guida dem i livet. De öppnar upp sig för oss lärare och då är det viktigt att vi känner av om det är något som vi behöver ta vidare till elevhälsoteamet. Det psykosociala stödet är ett ”tyst” uppdrag men är nog fem-tio procent av arbetet. Jag tycker också att lektionsdesignen, att det är i skolan eleverna ska lära sig så att det inte blir så mycket läxor hemma, är en av framgångsfaktorerna i Vaxholm. Det gör att eleverna hinner med andra viktiga delar i sitt liv som fritidsintressen och umgås med familj och vänner.

Vad uppskattar du mest hos dina kollegor?

- Det fina utbytet och samarbetet mellan varandra, att vi har olika ingångar när vi diskuterar något. Det är en extremt bra dynamik mellan mig och min medmentor!

Vad i verksamheten/ditt arbete gör dig mest stolt?

- Mina elever såklart! När de lyckas blir jag stolt. Den glöden i ögonen man får av eleven som har kämpat och lyckas. Det är därför man gör det här!

Vad är kännetecknande för Vaxholms stad som arbetsgivare?

- Att det är väldigt flexibelt. Jag har jobbat inom olika delar av förvaltningen och har aldrig haft några problem med någon på kommunen. Vaxholms stad är öppna för att hjälpa till om man ber om det.

Hur upplever du att det är att jobba i Vaxholm?

- Kul, det händer grejer, det är bra förspänt när det gäller lokaler och utrustning. Vi har förutsättningar och det märks i resultaten. Jag har inte trivts på mitt jobb på så många år. Det är en bra lärartjänst!

Om du skulle rekommendera en vän att börja arbeta i Vaxholms stad – vad skulle du säga då?

- Det är värt pendlingen!

Många förknippar Vaxholm med sommar och båtliv, vad är Vaxholm för dig?

- Jag och familjen åkte på utflykt till Vaxholm och blev kära i staden. När det dök upp en annons på Blocket om att köpa ett hus på Rindö slog vi till. Det var ett magiskt ögonblick!

Hur tar du dig till jobbet?

- Cykel, året runt. Det är gratis friskvård! Jag tar endast bilen när cykeln är trasig.

Hur är din möjlighet att utvecklas i ditt arbete?

- De är toppen! Det finns möjligheter för den som vill.

Vad är det senaste du lärt dig/utvecklat dig inom?

- Det var när vi bytte läroplattform, till V-klass. Vi har även bytt provplattform, det är mer valmöjligheter men krångligare. Det är kul att utveckla mig inom digitala verktyg.