Rickard Lerdell

Rickard Lerdell är byggprojektledare på stadsbyggnadsförvaltningens exploateringsenhet. Vaxholm är hans första anställningen inom offentlig sektor.

Bild på Rickard Lerdell, byggprojektledare

Vad innebär ditt jobb i stora drag?

- Jag tar hand om byggprojekt, från att ett politiskt beslut är taget till att det är nyckelfärdigt.
Det innebär förstudier, budgetering, upphandling av konsulter och entreprenörer, medverka till att bygget eller renoveringen är klart.

Vad är mest utmanande i din roll?

- För mig som kommer från den privata sektorn var det nytt med allt som har med den offentliga dokumentations hantering som gäller sekretesshandlingar, dolda CV och att inte låta vissa handlingar vara tillgängliga och ligga framme på bordet. Det är också utmanande att förklara för kunder och leverantörer hur eller varför det kan förändras i förstudierna som till exempel att tidslinjen förskjuts i projekteringen eller när det blir förändringar som kan påverka pågående bygge.
Jag upplever själv att jag har en fördel som tidigare har varit både kund och leverantör åt den offentliga sektorn. Jag vet hur ett totalstopp kan påverka en verksamhet och kan förklara för dem utifrån deras situation.

Vad är mest utvecklande med arbetet?

- Den ena dagen är inte den andra lik, det kan vara enormt snabba kast och att ta snabba beslut, ”vi måste lösa det här och nu”. Det är även ganska mycket nytt lära för mig som är ny i offentliga sektorn. Att lära sig hur en politisk organisation fungerar är en väldigt viktig del. Det är en bra blandning som är väldigt bred, vilket gör att jag utvecklas.

Vad uppskattar du mest hos dina kollegor?

- Vi är åtta personer på exploateringsenheten och det finns en öppenhet som är jättehärlig! Jag gillar att vi har mycket korta och effektiva avstämningsmöten och att vi tar oss tid med varandra för att bygga en lättsam arbetsplats. Det är även väldigt lätt att fråga varandra om allt.

Vad i verksamheten/ditt arbete gör dig mest stolt?

- Jag har ju inte varit här så länge och projekteringstiden är oftast på ett år men jag är stolt över det jag gör i mina projekt, att få ihop en arbetsgrupp som fungerar i stora som små projekt.

Hur uppfattar du Vaxholms stad som arbetsgivare?

- Jag fastnade för Vaxholm för att det är en liten kommun, och att man vill utforma och bevara staden till en charmig stad som det verkligen är.

Hur upplever du att det är att jobba i Vaxholm stad?

- Vi är så små grupper så det blir som ett kompisgäng och det är högt i tak. Det är även lätt att hitta nya kollegor. Sedan är arbetsmiljön i Vaxholm en enormt rogivande arbetsplats med gröna ängar och vattnet överallt med alla öar. På vinterhalvåret är det ganska tomt, det är en stor skillnad på rörelse jämfört med på sommaren då det är cirka 1,5 miljon människor (Vaxholms stad har 12 000 invånare, reds. kommentar).

Om du skulle rekommendera en vän att börja arbeta i Vaxholm – vad skulle du säga då?

- Att det är fritt, mycket nytt att lära sig och enkelt att lära känna sina kollegor. Men också att man får vara beredd på förändringar och de tvära kasten och ibland långa ledtider.

Många förknippar Vaxholm med sommar och båtliv, vad är Vaxholm för dig?

- Vaxholm vill vara i framkant och försöker utvecklas. Man hoppas att kunna förändra och förbättra kommunen så att det blir mer befolkat utan att bygga sönder den.

Hur tar du dig till jobbet?

- Med bil.

Hur är din möjlighet att utvecklas i ditt arbete?

- Eftersom jag har så pass fria tyglar har jag en jättestor möjlighet att utvecklas. Jag lär mig nytt varje dag.

Vad är det senaste du lärt dig/utvecklat dig inom?

- Det är dom digitala mötena som nästan har tagit över det personliga mötet till 100% på grund av coviden. I dag är nästan alla våra möten i Teams eller Skype och det blir lite opersonligt tycker jag. Även om arbetet i den digitala mötesvärlden har pågått ett tag så finns det mycket att lära sig om det effektiva sättet som finns i digitala möten.