Måltidsenheten

Måltidsenhetens uppdrag är att tillaga säkra, aptitliga och anpassade måltider till våra gäster inom Vaxholms stad. Här hittar du information om enhetens hållbarhetsarbete, mål och visioner.

Vi har tre förskolekök och tre skolkök som tillagningskök där mat lagas från grunden. Vi har även en förskolor och två skolor som är mottagningskök. Vilket innebär att de får huvudkomponent och sås skickat till sig från vårt centralkök. Pasta/ris och potatis samt grönsaksbuffé görs på plats i samtliga kök.

Vaxholms stad har en måltidschef och en administratör. Deras uppdrag är att stödja, stimulera och utveckla den kommunala verksamheten i egen regi. Förutom måltidschef och administratör består måltidsenheten av ca 20 medarbetare.

Hållbarhetsarbete, mål och visioner

Vår vision är att köpa in så mycket närodlat och svenska produkter som möjligt. Detta för att stötta det svenska lantbruket och värna om vår natur.

  • Vi lagar maten från grunden. Med undantag för till exempel korv, potatisbullar, blodpudding och panerad fisk.
  • 100 % svenskt kött.
  • Det mesta av nötköttet kommer från gårdar i Uppland.
  • På förskolorna serveras det en rätt varje dag enlighet med "bra mat i förskolan"
  • På våra skolor med årskurser F-6 serveras måltiderna med valmöjligheten att få det separerad, för alla. Vilket innebär att tillexempelvis fiskgratängen serveras fisk/sås var för sig, grytor serveras protein/sås var för sig och så vidare.
  • Från Ht-25 så serveras det pasta som alternativ verja dag på våra F-6 skolor.
  • Salladsbufférna innehåll planeras ut efter säsong.
  • I stället för att bara servera vitt ris, som har stor miljöbelastning, blandar vi riset med matvete eller havreris som har svenskt ursprung. Resultatet blir "Vaxholmsris" som är både mer proteinrikt och fiberrikt samt mera miljösmart.
  • Ekologiska målet för 2024 var 40%, resultatet blev 37%. (Politiskt)
  • koldioxidbelastningen per kilo inköpt livsmedel var 1,6 kilo och resultatet blev 1,6 kilo. (Måltidsenhetens egna mål)
  • Stadens gemensamma mål för tallrikssvinn är 12 gram per serverad lunch. Resultatet 2024 blev 14 gram.

Måltider för alla

Vår strävan är att de flesta elever ska hitta något att äta från dagens utbud.

Varje dag på våra skolor F-9 serveras 2 olika varmrätter, salladsbuffé, hårt bröd, margarin och mjölk.
Salladsbuffén består av rena grönsaker med en bas av morötter, vitkål, ärtor och broccoli då det är dessa grönsaker som våra elever efterfrågar på elevråd.
Tomater och gurka serveras när det är säsong.
Vi erbjuder också ett ”topping bord” varje dag. Där kan man finna tex olivtapenad, hummus, vitlökssås, ärtpesto och andra spännande smaker som eleven kan berika sin måltid med eller bre på sin knäckemacka.
Ketchup och kryddblandningar finns alltid på kryddhyllan så att man kan sätta lite extra smak på maten när man önskar.

För de som inte tycker om när maten är blandad finns ”separerad mat”. När tex gryta står på menyn kan man välja att ta köttet separat och hälla på sås bredvid om man önskar. Det finns även ren pasta varje dag och då kan eleven välja att enbart äta det eller kombinera med något från övriga bufféer.

Varje dag serveras minst en måltid som är vegetarisk som alla elever kan välja, även de elever som vill äta kost fri från griskött, nötkött och blod. Måltidsenheten erbjuder inte halal. I stället rekommenderas vegetarisk måltid.

På våra förskolor anpassas måltiden efter behov.

 

Du kan följa måltidsenheten på Instagram och Facebook. På instagram heter vi "Maltidsenhetenvaxholm" och på Facebook hittar du oss under "Måltidsenheten i Vaxholms stad".

Kontaktinformation

Du är välkommen att kontakta måltidsenheten om du har frågor eller funderingar. Måltidsenheten vill också gärna ta del av just dina tips, idéer eller synpunkter på maten och måltiderna.

E-post: maltidsenheten@skola.vaxholm.se