Måltider

Mat och måltider är centrala i våra liv, som en källa till glädje, som mötesplats och kulturbärare. Här hittar du information om maten i Vaxholms stads förskolor och skolor.

Våra matvanor har stor betydelse för hälsa och välbefinnande. Därför är det viktigt att äta bra mat regelbundet - frukost, lunch, middag och ett par mellanmål. Förskolan och skolan har enastående möjligheter att på ett positivt och naturligt sätt främja en hälsosam livsstil med bra matvanor hos barn och elever.

Maten i förskolor och skolor

I Vaxholms stad tillagas och serveras lunch till cirka 2000 barn, elever och pedagoger varje dag. Utgångspunkten är att all mat som serveras ska vara god, vällagad och näringsriktig. I köken lagas maten från grunden med undantag för panerad fisk, korv, blodpudding och potatisbullar. Maten tillagas i två förskolekök och Tre skolkök. Vi har också fyra mottagningskök: två i förskolan och två i skolan.

På måltidsenheten finns en menygrupp som planerar en basmeny. I planeringsarbetet tas synpunkter från såväl barn, elever, pedagoger och måltidspersonal tillvara. Menyerna planeras enligt riktlinjer som Livsmedelsverket ger på webbsidorna Måltider i förskolan Länk till annan webbplats. och Måltider i skolan Länk till annan webbplats., samt efter råvaror i säsong. Här kan du även ta del av Vaxholms stads riktlinjer:

I förskolan serveras barnen 70 procent av sitt dagliga behov fördelat på frukost, lunch och mellanmål.

Skollunchen täcker 25-30 procent av det dagliga behovet.

Skolornas meny

 • På skolans meny erbjuds två alternativ dagligen, varav en vegetarisk. Ibland erbjuds fler lunchalternativ.
 • En säsongsanpassad salladsbuffé erbjuds varje dag. Den anpassas efter dagens meny och tallriksmodellen, där proteindelen består av till exempel bönor, linser eller mejeriprodukter.
 • Utöver ovan serveras alltid två olika kolhydrats alternativ. I varje matsal finns även knäckebröd, lätt och lagom, ketchup, kryddor och mjölk.
 • Mellanmåls menyn innehåller inga sötade livsmedel utan endast livsmedel med naturligt socker erbjuds.

Förskolornas meny

 • På förskolans meny erbjuds ett alternativ dagligen vara av en dag i veckan är helt vegetarisk.
 • Serverade maträtter anpassas efter förskolans behov och önskemål.
 • En säsongsanpassad salladsbuffé erbjuds varje dag.
 • Mellanmåls menyn innehåller inga sötade livsmedel utan endast livsmedel med naturligt socker erbjuds.

Skolmjölk

Vaxholms stad får skolmjölksstöd av Jordbruksverket för kommunens förskolebarn och för barn som regelbundet deltar i skolundervisningen. Stödet delas ut både för laktosfri mjölk och vanlig mjölk. Mjölk till matlagning och den mjölk som skolans vuxna dricker inkluderas inte i skolmjölksstödet.

Matråd

Varje skola har ett matråd där representanter för skolans personal och elever samt Måltidsenhetens medarbetare träffas för att lyfta måltidsfrågorna två gånger per termin.

FAMM-modellen

Eftersom området måltider är så stort och omfattar många olika aspekter har måltidsenheten på Vaxholms stad valt att använda sig av FAMM-modellen. Den går i korthet ut på att indela måltiden i följande fem områden:

 • maten
 • mötet
 • rummet
 • styrsystemet
 • ovan fyra områden skapar sammantaget den atmosfär (stämning) som vi erbjuder såväl små som stora gäster i våra matsalar.

Genom FAMM-modellen kan vi på ett strukturerat sätt jobba med måltidsfrågorna ute i våra verksamheter.